Umiddelbart kunne det jo lugte af en nem omgang… men think again. Aj, så slemt er det ikke, men der er rigtigt mange i klasserne, og folk er uhyggeligt gode til at forberede deres dyr. I modsætning til racedyrene, så bedømmes kæledyr på at være sunde og tamme… man er altså ligeglade med farve, ørefolder, grimme næser og andet, men er er mere interesseret i om dyret er velpasset, afslappet, sundt og lækkert.
Dagen før udstillingen, så skal de ha en gang fransk vask og strygning *G*
En
af de ting, som der kigges efter, det er hømider… kæledyrsudstillerens
svøbe, suk. Det er nogen små sataner, som sidder på hårstrået.. ganske
harmløse under normale omstændigheder, men for filan hvor de trækker ned
i bedømmelsen. I mange år har man brugt vatrondeller, herome gele og så
gnubber man.. en træls metode, og så risikerer man at dyret er fedtet
lige inden dommerbordet… og det trækker jo så osse lige ned. I stedet
kan man vælge at købe en shampoo, som tager de små bæster… de kan købes
online forskellige steder. Husk at følge brugsvildledningen… ellers
virker de altså knapt så godt… been there done that *rødme*. Men jeg kan
så sige, at shampoo virker – jeg fik en kæledyrschamp efter at jeg
droppede heromen.
Bortset fra hømiderne.. så skal dyret være rent og lækkert… gerne osse blødt. Det er bare ud i bad med bæstet, godt med balsam – her kan der med fordel fedtes ind i balsam, så ind i et håndklæde og med i sofaen og ind og se tv før udskylning. Man kan igen finde mange lækre shampooer til formålet online, men der kan osse bruges shampooer fra KW… dog bør man undgå den som pudsigt nok hedder Gnavershampoo, for den er der en del marsvin der får hudproblemer af. Vælger man fra KW, så tag medicinshampooen… eller citronshampooen. Jeg har både brugt en balsam til mit eget hår (en mild en som f.ex. minirisk) og balsam beregnet på kat eller hund.
Neglene skal være velklippede.. ikke for tæt, ikke for langt. Bisserne skal være rene… køb en babytandbørste, altså ik med tandpasta, hehe.
Hannerne skal have fjernet fedtplet… nogen hunner har den osse. Det
er en plet nederst på ryggen, lige over nummeren, som der ofte ligger en
stor fed klat adder på.. og som kan være træls at fjerne. Afhængigt af
hvad man har i huset.. opvaskemiddel eller måske Swarfega, så kan de
bruges. Ellers kan man få en affedter til dyr, som virker helt
fortrinligt. Fælles er dog, at de skal bruges på tør gris.. sidde lidt
og så skylles/vaskes ud. Det kan godt ske, at man skal gøre det over
flere gange, hvis fedtpletten er genstridig.
Rene ører og negle er heller ik en dårlig ide.
Dommeren må ofte over i petitesserne for at finde vinderne, så det kan godt betale sig at knokle på i forberedelserne.
Korthårsracerne og teddyer skal trimmes. Det er en god ide at få nogen til at vise hvordan man gør, inden man giver sig i kast med det. I korthårsracerne, så kan der godt være forskelle, afhængigt af om det er ensfarvet, agouti, satin eller whatever det drejer sig om – spørg gerne der hvor dyret er købt eller på et forum online.
De korthårede bliver osse vasket og får fjernet fedtplet osv. dagen inden udstillingen, eller ganske tæt på. De må gerne præsentere sig med blød pels, som en vask giver.
Til gengæld er det fy at vaske sin teddy. Teddyen er en struktur-race, og den skal fremstå så ru som muligt… selvsagt er sæbe og balsam en dårlig ide. Fedtpletten må man dog gerne tage, bare man ikke oser hele teddyen ind. Vil man gerne have vasket sin teddy, så bør man gøre det 3 ugers tid før udstillingen – det giver pelsen tid at ‘poppe’ tilbage til sin rigtige struktur.
Abyen er som teddyen en struktur-race, og bør heller ikke bades.. men man trimmer heller ikke på den. Herligt nemt, ik? Men intet er nemt, så abyen er drønsvær at lave super, fordi der er så mange rosetter der skal sidde i et helt bestemt mønster.
Langhårede er osse struktur-racer, men de bades alligevel ofte før udstilling… dog helst 3 ugers tid før, så hårene kan få strukturen tilbage. Langhårede inddelses groft sagt i 2 typer.. klippede og uklippede. De uklippede er man rigtigt hys omkring, da hårene skal beskyttes… de bliver pakket ind i wrappere, som er en slags papilotter – det skal man helt sikkert have vist live, før man giver sig i kast med det. Få en erfaren opdrætter/udstiller til at give et lille kursus.