Som ‘hovedregel’ behøver man ikke melde sig ind i en klub/forening for at have marsvin – man kan helt fint holde marsvin alligevel. Afhængigt af hvad man kunne tænke sig med sine marsvin, så kan det være en fordel at melde sig ind under fanerne. Selv er jeg kun medlem af Dansk Marsvineklub og kan derfor ikke rigtigt udtale mig på vegne af andre alternativer – danske som nordiske.

Kunne man f.ex. tænke sig at prøve kræfter med udstilling, så er det i DMK muligt at deltage uden medlemskab – dog koster det et lille gebyr ekstra. Er man medlem af en klub/forening som er anerkendt af DMK, så slipper man for et gebyr. Disse klubber er DMF, SMF, NMK og SMY.

Man kan også starte med at bare besøge en udstilling, og få en snak med alle de andre marsvinetosser, før man vurderer om man har lyst til at prøve at være med. Det er dog ganske hyggeligt uanset om man vinder eller ej. Prøver man at være med, så er der på tilmeldingsblanketten mulighed for at krydse af, at man er helt ny og ikke har været med før – så vil der blive udstukket en erfaren hjælper, sådan at man ikke er helt lost.

Tænker man i avls-baner (og ja, ét kuld er stadig avl), så når man er færdig med at tænke på plusser og minusser er det et spørgsmål om hvilken målgruppe man satser på at sælge til. Hvis man gerne vil satse på udstillere/opdrættere, kan det være en fordel med et medlemskab, sådan at man kan få lavet stamtavler på dyrene. En del af de potentielle købere i denne kategori vil nemlig gerne kunne se hvad der ligger bag dyrene.. både hos racedyr men også hos kæledyrene.

Men hvilken klub/forening skal man så vælge?
Ja den er så mere speget. Der spiller flere ting ind – for selvom de to danske klubber/foreninger har mange lighedspunkter, så har de også mange forskelligheder. Nogle vælger at være medlem af begge, andre kun af den ene. I beslutningsprocessen kan man f.ex. kigge på diverse vedtægter og udstillingsregler – det giver et meget godt indblik i om tingene lyder fornuftigt ifølge ens egen opfattelse. Dernæst kan man kigge på om der er udstillinger i den landsdel som man befinder sig i… omend man nok skal være forberedt på at udstillingerne ikke holdes lige rundt om hjørnet. Forskellen ligger mere i om man sidder på Sjælland og ikke er indstillet på at køre til Jylland og omvendt. Sidst men ikke mindst, så kan der også være forskel på om man svinger mentalt med den ene gruppe frem for den anden – og her kan det netop være en ide at besøge udstillinger og få snakket med folk.


Skal jeg være med i en klub/forening?
Translate »