Jeg stod på et tidspunkt med en lille flaskebaby, der krævede ekstra omsorg – så vi byggede helt enkelt en form for kuvøse til ham.
Vi tog en gammel is-boks, forede den med et stykke gammelt pels og uldstykker. Is-boksen satte vi ned i en større boks – just in case den lille blev mobil nok til at prøve at stikke af. Hele herligheden satte vi på en lille varmepude, og så var der hele tiden fint varmt nede i kassen.
Jeg har mine marsvin i det værelse, hvor jeg osse opholder mig i 99% af tiden jeg er hjemme. Det kan godt give lidt indeklimaproblemer at have så mange marsvin på spåner, da spåner støver.
Et alternativ var hørstrøelse fra Thorobed. Kender flere der benytter det, og det er støvfrit. Ulempen er at man ikke kan købe i baller, men skal købe mindst en hel palle med 18 baller på. Prisen per balle endte så på ca. 83kr stk, som jeg fint kan leve med.. men det er jo en stor pose penge at hive op af lommen på EN gang, så hørstrøelsen er på pause lige nu.
Et andet alternativ var hampestrøelse som er til at få i baller. Ulempen er at det virkeligt er hundedyrt. En balle, der kun er halvt så stor som en balle spåner måtte jeg give 100kr for. Men det er virkeligt osse støvfrit, og har tillige en ret hyggelig duft, som en blanding af græs og gran.
Jeg testede så en ide, som indtil videre fungerer rigtigt godt.
Spåner bruges som normalt, men øverst drysses et tyndt lag af hampestrøelsen.
Af
uransagelige årsager ser det ud til at det holder spånestøvet nede, og
det var jo det som er mit formål. På denne måde er hampen osse til at
betale. Den lille balle jeg købte har holdt til over 3 mugninger, hvor
der stadig var lige under 1/4 tilbage.
Nu om dage findes der mange flere typer strøelse… biobase og tørv er blevet populære.
Det kan være en god ide at prøve sig frem, og finde lige netop den type strøelse som man har det bedst med selv.
Personligt bruger jeg p.t. grove spåner.
Rensning af de her fætre kan nogen gange være lidt af en speget affære. Der er altid sæbevand og en god flaskerenser, men den tager ikke altid lige det man godt vil af med. Derfor kan man benytte en anden metode. Groft salt i flasken og en lille smule vand. Der rystes så godt og grundigt. Husk at skylle grundigt efter inden flasken igen hænges ind til marsvinene.
Der er en variant af denne metode, hvor man bruger riskorn i stedet for salt. Jeg har prøvet den, og vil sige at selvom det virkede, så var det noget møg at få riskornene ud igen – derfor vil jeg anbefale at bruge salt og ikke ris.
Ellers er der altid den gode gammeldags med flaskerenser, sæbevand og knofedt.
Her vil der nok løbende blive sat mere på, når jeg finder flere gode legeting. De fleste af mine marsvin gider ikke lege med ting, men et par stykker har vist interesse, så det skader ikke at prøve at hitte på ting.
Sten enten i burene eller i løbegården er sjove at løbe omkring, løbe/hoppe over og sove på. Det samme gælder for store tykke grene.
Foderkugler som lader lidt foder slippe ud når den trilles, er et hit hos nogen marsvin.
Papegøjelegetøj som kan hænges et eller andet sted kan osse være sjove.. at trække i, tygge i, dinge på klokker etc.
Rør som er store nok til at marsvinene kan komme igennem er sjove at lege tunnel med, og nogen har endda fundet ud at at man kan ligge henover dem og trille frem og tilbage.
Vipper er sjove fordi de vipper
Toiletruller kan trilles med, tygges i og slæbes rundt alle vegne.
Papkasser fordi man både kan lave huler med dem og bumle rundt.
.. det er kun fantasien der sætter grænser.
De fleste steder i Danmark koster gode bure en mindre formue. Jeg fik det råd at prøve med bedrollere istedet for. De fåes i en størrelse på 80x60cm – jeg købte dem i Bilka på tilbud til 69,95 kr stk. Jeg har så valgt at hive hjulene af, og osse nippe lidt i de plasticholdere som de sad i, så bedrolleren står bedre fast. De ‘færdige’ bedrollere er så blevet sat i stigereoler fra Ikea, af mærket Ivar, med de brede hylder. Bedrollerne hænger så en lille smule udenfor, men ikke meget, og slet ikke nok til at tilte det hele ned på gulvet. Dog kan de godt rykke sig af popcorning m.m. så det er en god ide at lige dagligt mens man fodrer f.ex. at give dem et lille skub ind på plads.
Jeg har givet 100kr stk for Ivar gavle i ca. 172 cm høje og ca. 58cm
dybe – en pakke med 5 stk hylder 80×58 koster 350kr. Så en Ivar reol med
5 hylder og 4 bedrollere (så kan man bruge tophylden til opbevaring af
diverse ting) koster så ialt lige omkring 830kr – hvilket slet ikke er
tosset.
Vandflaskerne har jeg hængt på siden af gavlene, med lidt ståltråd, plastikstrips og hvad jeg ellers havde ved hånden.
Min erfaring er at de fleste marsvin bliver pænt i bedrollerne… men der er en tendens til udbrydere på de sider hvor der ikke umiddelbart kan ses at der er langt ned – hos mig er det på bagsiden og de 2 kortsider, den ene mere end den anden.
Det problem løste jeg ved at bruge en rulle havehegn og klippe det over på midten hele vejen ned gennem rullen. Hegnet har jeg så hæftet rundt i stigereolerne så der er ‘tremmer’ omkring. Jeg har ikke fundet det nødvendigt at fedte hele hyldearealet ind i hegn, bare lige så det når ned under kanten på bedrolleren.
En anden fordel er at de er utroligt nemme at gøre rent. Simpelt hen fordi plastikken er mere fleksibel og bøjelig når man skal gennem døråbninger – hvor det nogen gange er temmelig kringlet at manøvre rundt med bunddelen af et bur.
Jeg vil dog indrømme at ikke alle hanner er velegnede til at have på den her måde.. medmindre man laver noget hegn der lige kan lukkes rundt om forsiden osse – da de ellers er for nysgerrige til at blive hvor man sætter dem. Og helt små unger skal heller ikke puttes i en. De små er nemlig ikke helt velkoordinerede i deres leg, så de ender tit et helt andet sted efter at have popcornet, end det var meningen – og så kan de nemt falde ud over kanten. Når de er en 3 uger eller mere, har de styr nok på deres badutspring til at kunne betros en bedroller.
Desværre er der nu om dage rigtigt langt imellem de større bedrollere.
For alle dem der ikke er de store handymen, der kan man med fordel ombygge skabe eller reoler, blot de har en fornuftig størrelse.
Her skal man allerførst huske at få sikret at bunden kan tåle at blive våd. Enten kan man male med vådrumsmaling (husk at ‘glatte’ overflader ikke binder malingen), lime vandafvisningen materiale på og fuge kanter med vådrumsfugemasse. Fortil kan der eksperimenteres efter smag og behag. Mange af os har plexiglas, som sidder i gardinskinner. Det er dog en fordel at sørge for en vis kant, der kan holder evt. spåner inde.
En af de lidt mere luksusløsninger er hvad der i udlandet hedder C&C bure. De består af gitter-elementer der sættes sammen i de størrelser og etager som man har lyst til. Og så laves der en bund i noget plastikmateriale. I 80erne kunne sådanne gittermoduler fåes alle steder. De er dog gået af mode, så i ny og næ kan man finde dem som spotvarer – ellers skal man til udlandet og købe.. som regel England.