Beslutningen er taget, og hvad så? Mange tror at det er fint at bare købe et marsvin… men det er ikke altid den bedste idé. I modsætning til kaniner, som er kolonidyr, så er marsvin flokdyr.
På godt dansk betyder det at kaniner kan leve i grupper fordi det giver nogen fordele, men de gør det ikke nødvendigvis pga. den sociale side af at være mange – marsvin lever i grupper fordi de er sociale dyr, som trives bedst sammen med en eller flere af deres artsfæller. Og hvor meget vi mennesker end aktiverer dem, så ER vi altså ikke noget marsvin og kan derfor ikke opfylde lige netop det behov hos vores nye ven.
Der kan ske det, at et alene-marsvin bliver meget deprimeret og simpelt hen går i sultestrejke. Specielt de meget følsomme. Som eksempel købte jeg en lille hun som selskab til et rescue-marsvin jeg havde fået. Mine intentioner var at de lige skulle have lov at vænne sig til hinanden inden de blev sat sammen. Så de kom i hvert sit bur, dog lige op og ned af hinanden. Den lille blev bare helt utroligt deprimeret. Fra sen eftermiddag efter hjemkomst til næste morgen sad hun hvor man satte hende i buret, hun spiste ikke og hun drak ikke. Hendes mave rumlede faktisk så hele ungen dirrede, men hun ville ikke spise. Når et marsvin ikke spiser i et døgns tid, så er det rigtigt skidt, da hele deres system går i stå – som hovedregel siger man at spiser et marsvin ikke i et døgn, så er det op til dyrlægen for noget er galt. I hvert fald havde jeg ikke længere nerver til det, og stoppede resolut ungen ind til den store. Der gik 5 minutter så spiste hun alt hvad hun kunne! Nogle ganske få marsvin kan gå alene og trives fint, men jeg tør personligt ikke tage chancen på at lige netop mit nye marsvin er i den kategori – gør dit marsvin glad og giv den en ven. Og for os mennesker, er det en ren fryd at se dem mutte rundt sammen, lege og hygge sig.