Hvilken slags bur
Strøelse
Løbegård
Mugning

Der er flere muligheder: tremmebure, plastikbure eller noget helt andet.

Tremmeburene er ret gode, supersolide og nemme at rengøre – de er dog ofte ikke ret handy at mokle rundt med ved rengøring. Det er også dejligt nemt at sætte ting op i tremmer… som vand, gnaverstænger osv. Plastikburene er jeg ikke så begejstrede for. På en varm sommerdag bliver der grueligt varmt nede i sådan et, hvis man bor i et varmt hus – i så fald hold øje med om marsvinet får hedeslag. Der kan evt. lægges noget frossent derned pakket ind i et viskestykker. Der er som regel heller ikke de store muligheder for at hænge ting ind. Fordelen kan være at har man fået en tremmegnaver (larmende uvane, suk), så plejer det at hjælpe at fjerne tremmerne – ergo et plastikbur.

Der er andre muligheder. Skabe kan bygges om, jeg har sågar set senge blive ombygget til marsvin. Bygger man selv, skal man være opmærksom på at der bliver nok ventilation, og at der bliver lavet noget ved bunden så den tåler fugt.
Stigereoler med bedrollere er også en mulighed – dem har jeg selv haft. Her er det dog ikke alle marsvin som kan administrere at en hel langside er åben – så det skal man lige have med i sine overvejelser, plus at der skal sikres på de 3 andre sider. Her tyder noget på at pigerne har nemmere ved at styre det, da de ikke har hannernes *orv, jeg kan hoppe ud her*-trang.

Størrelsen: drengene har som regel mere behov for plads en pigerne. En del af årsagen er deres trang til lige at prøve hinanden af med mellemrum, og er der ikke plads nok til lidt venskabeligt drilleri, kan det godt udvikle sig. Så har man 2 hanner, så giv dem godt med plads.

En af de hurtige løsninger mange bruger nu om dage, er skabe fra Ikea – nærmere bestemt Pax-systemet. Skabene kan fåes i varieret højde og bredde, men man skal tage dem der er dybest.. 58 cm. Er man knapt så handy, så kan der købes plastikskuffer på skinner, der er lige til at skrue i. Er man mere handy, eller kan skaffe en handyman/woman, så kan man lave skabet med hylder. Her skal man så for det første fuge kanter m.m. med vådrumsfugemasse. Som front bruger mange så plexiglass, der køres ned i gardinskinner. Det ER altså dejligt at man kan se ind til dyrene gennem plexiglasset. Husk hvis der laves hylder (uanset skabssystem) at få lavet noget der støtter hylden – eller bukker de med tiden – akkurat som vores ældre bogreoler gør.

Der er igen flere muligheder. Halm er en dårlig ide. Det meste halm er meget stift, og da marsvin gerne vil putte, er der er stor risiko for øjenskader fordi de stikker sig på de stive strå. Det er billigt, men det er dyrlægeregningen ikke.

Mange bruger spåner. De kan fås i små pakker i supermarkedet – men kg-prisen er helt vanvittig. Dyrehandlerne har større poser med spåner til en rimeligere penge. Men har man pladsen, så er det billigste at tage ud i en foderstof-forretning og købe en stor balle – dem som bruges til bl.a. heste. Sådan en svend koster vel ca. 100kr afhængig af hvor man bor henne. Der er 30 kg i, og den kan holde mine 20 marsvin kørende i 14 dage. Man kan så vælge at komme aviser i bunden, men det er en smagssag.
Bor man på Sjælland/Storkøbenhavn, så er det muligt at få kørt spåner, hø og foder til døren fra Skovly – deres hø er superbt, og mine vil ikke spise andet.

Nogle bruger træpiller som også bruges til brændsel. De suger jo fabelagtigt, men der er par ulemper. De kan være djævelsk svære at få skaffet i sommerperioden hvis man bor uheldigt. Når de bliver våde, så er de tunge – MEGET tunge. Marsvinenes fusser er ikke indrettet til den slags materiale, så de skøjter en del rundt, plus at de kan få hård hud under fødderne. Bruger man brændselspillerne, er det en god ide at lige lægge et tyndt lag spåner øverst, så dyrene kan få fodfæste.
Nu er det sådan at spåner støver, og der findes mennesker med støvallergi. Da jeg p.t. har 20+ marsvin siddende i mit opholdsrum, er det noget der kan mærkes på indeklimaet. Jo, man kan få støvfri spåner – vi prøvede dem, og var ikke videre imponeret over resultatet i forhold til prisen. Altså kiggede vi efter alternativer, og de findes.

Hampestrøelse fra Hemperade, fås hos de fleste foderstof forretninger. Der er 15 kg i og de koster så noget mere end spånerne. Dyrere, ja, men det støver absolut ikke, og suger supert. Ud over det, har det en behagelig gran-agtig duft. En anden fordel er at når man lægger det i bunden, falder det på en måde sammen, så hvis marsvinene tager en fræser, ryger alt ikke op over kanten og ned på gulvet. Der findes hampestrøelse som ikke er fra Hemperade, og det skulle efter sigende ikke være ret godt.

Så er der hørstrøelse fra Thorobed. Ved gramsning føles det i stil med hampen, og det suger også suverænt godt og støver ikke. Ulempen er at det ikke rigtigt kan købes i ballevis, medmindre man bor tæt nok på et lager. Ellers bestiller man en eller flere paller med 18 baller på. Transporten kommer så oveni, og den variere lidt i alt efter hvor man bor i forhold til lageret.

Der er osse noget hampstrøelse som hedder Biobase, som mange er glade for. Endvidere har en del forsøgt sig med tørv, og endda et par stykker med makulerede aviser.

Sidst er der nogen stykker der går på fleece, med håndklæder og aviser under. Efter min mening er det nok kun en løsning hvis man har få marsvin, for det resulterer i rigtigt mange ture i vaskemaskinen. Til gengæld er det blødt og dejligt for marsvinene og støver jo overhovedet ikke.

Men da vi er forskellige, så er folk jo heller ikke enige om strøelse – prøv jer evt. frem.

De fleste marsvin elsker at slå deres folder udenfor buret. Hvor og hvordan man lader dem er op til den enkelte. Men da der KAN blive tygget i ledninger og tisset nogen forkerte steder, er en løbegård en god ide. Selve løbegården kan købes færdig, eller laves selv hvis man er lidt fiks på fingrene. For at skåne gulv og tæpper for en tissetår, kan der med fordel lægges voksdug på gulvet først.

Personligt foretrækker jeg at lægge noget over voksdugen, så marsvinene står bedre først, og ikke ender med at soppe rundt i deres eget tis. De berømt grå hunde/spejdertæpper er fine til det formål, og de kan ryge lige ud i vaskemaskinen bagefter.

Løbegården er et godt sted at give dem ting at ‘lege’ med. Marsvin er som regel ikke gode til at lege med ting, så her taler vi om sten at kravle på, papkasser at løbe ind i, rør at løbe igennem, kævler at hoppe rundt på – kun fantasien sætter grænser… og så selvfølgelig marsvinets lyst til at lege med de forskellige ting.
Er de ude længe, så sæt vand og mad til dem. De gratis glæder som at komme på græs er populært. Her skal man have obs på sikkerheden i løbegård, kommer der katte i haven, er der læ, er der kun direkte sol osv. Løbegården skal være sikret mod katte o.lign. med mindre de altid er under opsyn. Desuden skal den være flugtsikret. En ting er jo at rende efter et løbsk marsvin gennem stuen, noget andet er i haven hvor den kan slippe væk for alvor.

Det er en dårlig ide at have en haveløbegård med tremmer i bunden, de kan lave skader på marsvinets bløde fusser.. og da de ikke har gravetendenser, behøver man ikke sikre sig for at de stikker af den vej. Træk er ikke godt, hverken ude og inde, så blæser det er det en ide at sørge for at der er mindst et godt sted med læ for dem. Direkte sol er heller ikke optimalt, så der skal laves skygge til dem – som passende kan kombineres med læ. Efter nogen timer i haven, er de små vilddyr fromme som lam resten af dagen.

Alle har hver deres måde at gøre det på, men i bund og grund skal det gøres når der ikke er ‘lækkert’ mere i buret. Hvor mange dage imellem mugninger afhænger så af hvilket strøelse man bruge, hvor stort buret er og hvor mange marsvin. Jeg gør det at at 2-3 dag, der passer det sådan med at nu synes jeg der trænger. Igen prøver man sig frem til man finder en rytmer man passer med. I sommerperioden kan det godt være en god ide at ikke strække det for længe, idet man kan risikere at der når at klækkes fluer i strøelsen… kald mig bare sart, men det synes jeg altså er ret ulækkert, hehe.

Man skal her tænke over sit indeklima, da der jo dannes en del fugt når det nærmer sig mugetid… og ammoniak, og det lugter trods alt ikke specielt indbydende. Bor man i beton skal man yderlige have i mente væggene ikke ‘ventilerer’ på samme måde som mursten, og det kan hurtigt give et usundt og fugtigt indeklima, hvor man øger risikoen for svamp og mug på væggene. Evt. kan man anskaffe sig en affugter til at tage det værste i de perioder hvor man pga. kulden ikke kan have vinduer åbne.

Burløsninger
Translate »